Bai, cine n-are gust pentru filmele europene... sa-si cumpere! Sau cine nu stie cum s-ajunga la cinema Europa... sa afle! Din fericire pentru mine, acest cinematograf e la coltul blocului, pot sa merg si in pijamale pana acolo daca am chef si sa spun ca am vazut un film acasa desi e altceva cand stai infundat intr-un fotoliu si te uiti pe ditamai ecranul.
Vineri seara. Ma intorc de la birou. Putin dezolata pentru ca esuase planul de a merge in Vama. Afis la Europa. "Caotica Ana". Julio Medem. Sun Cangur. N-are cum sa ajunga in 40 min. Sun Pumpkin. Contramandeaza planuri proprii, vine la Europa. Cool! 8 oameni in toata sala!!! Incredibil!!! Ceea ce nu-i asa rau pana la urma pentru ca e liniste si cu siguranta cei ce aleg sa vada un film de nisa si nu orice Hollywood bullshit, sunt niste oameni cel putin civilizati.
Si da, a meritat. Mi-a placut tare mult acest film si viziunea lui Medem. Imaginea a fost superba, e o bijuterie de film. Putin cam mistic pentru gusturile mele dar foarte bine facut si incarcat emotional prin faptul ca e dedicat Anei Medem, sora regizorului care nu mai e dar care a lasat niste picturi foarte frumoase pe care le putem admira in film.
Eh, daca tot mi-am inceput week-endul asa, nu m-am lasat si am mai bagat 4 bucati film tot cu Pumpkinu', in "paradisul de la ap. 64" ;).
Prima bucata: "L'auberge espagnole" - nu e un film memorabil DAR a avut o atmosfera placuta data de faptul ca e filmat in Barcelona (my dream city) iar personajul principal e jucat de Romain Duris care nu e in niciun caz vreun "homme fatal" dar are o moaca draguta foc si un aer simpatic si mi-a placut tare mult de el (il mai vazusem si in "Si inima mi se opri in loc").
A doua bucata: "Les poupees russes" - e continuarea mult mai reusita si mai bine lucrata a filmului de mai sus. Cu acelasi Romain Duris cu inima franta de Audrey Tautou (fosta lui iubita in film), cu fata aia de baietel suparat pe care-ti vine sa-l pupi si sa-l strangi in brate. Umorul european e diferit de cel american dar foarte pe gustul meu, am zambit pe parcursul intregului film.
A treia bucata: "Frida" - la a treia vizionare. Imagine sublima, culoare, Frida, Salma Hayek, spirit puternic, iubire incredibila, Diego Rivera... misto! Nu mai zic, nu vreau sa macelaresc un astfel de film.
A patra bucata si ultima: "Lucia y el sexo" - tot de Medem. Am vrut sa-l vedem pentru ca a fost facut inainte de "Caotica Ana" si foarte apreciat. Desi destul de incalcit, mi-a transmis niste stari foarte complexe si placute. Medem asta stie meserie!
Bai, cum ar veni, nu sunt nici pe departe in masura sa comentez niste filme dar am vrut sa fac o pledoarie in favoarea filmului european care bate la fund muuuulte filme americane si sa mor io daca nu e cultura distilata! ;)
4 comentarii:
Ce tin minte din Lucia y el sexo:
Femeia: naste si tipa.
Doctorul: no gritas, que no es para tanto.
Da, e amuzanta replica doctorului dar cu siguranta nu asta e lucrul care trebuia retinut din acest film. Mie mi-a placut starea de incordare si usoara apasare pe care mi-a dat-o fondul nocturn pe care se desfasoara evenimentele importante si pustietatea de pe insula.
Nu era vorba de ce "trebuia" retinut. :) Nu te uiti la un film ca la o tema. Pe tine te-a impresionat ceva. Pe mine, o chestie marunta, pe care probabil multa lume nici n-a observat-o dar care mi-a devenit motto timp de cateva saptamani. Why? Pentru ca e un eveniment marcant, profund in viata unei femei. Si doctorului putin ii pasa. Vede chestia aia zilnic. Stie ca durerea trece si o admonesteaza. I was in pain at the time. Si mi-a picat la fix. No gritas, que no es para tanto. Ca se poate si mai rau. Mult mai rau. :)
Draga mea, nici n-am incercat sa spun ca eu am retinut ce "trebuia" iar tu nu. Evident, nu ne spune nimeni ce e definitoriu pentru un film si ce trebuie retinut si la fel de adevarat este ca starea psihica pe care o avem si felul in care "luam" un film sau o carte influenteaza masiv toata perceptia. Daca zici ca a avut un anumit ecou in capul tau replica aia la momentul ala, makes sense. Si daca te-a mai si ajutat sa treci peste ale tale, e si mai bine.
Trimiteți un comentariu